ZOOTEHNIE

 

Cu toate ca se cunosteau efectele pozitive ale tufurilor cu clinoptilolit s-a inteprins putin in directia elucidarii mecanismului biologic responsabil. Dupa mai multe decenii de cercetari si experiente facute de japonezi, coreeni, americani, europeni, s-au evidentiat in buna parte efectele zeolitiilor administrati in hrana animalelor, prin urmare:
-Prevenirea, tratarea in acelasi timp a bolilor organelor digestive
-O foarte mare viteza de crestere
-Valoarea de conversie a hranei scade
-Prevenirea aglomemarii hranei in timpul depozitarii
-Mirosurile neplacute conferite de reziduri scade substantial

Zeolitul actioneaza ca un tampon in stomacul erbivorelor unde datorita afinitatii clinoptilolitului fata de ionul de amoniu, azotul este inmagazinat in sistemul digestiv si eliberat apoi gradat prin schimbarea cu ionii de sodiu si potasiu obtinuti din saliva. Prin urmare animalul dobandeste un castig mai mare in crestere folosind aceeasi cantitate de hrana: substantele nutritive valoroase sunt retinute pentru o perioada mai lunga de timp, in loc sa fie prematur elimininate prin excremente.

Cantitatea de zeolit
Cheltuieli in hrana %
Perioada Cazuri de ulcer gastric Cazuri de pneumonie Cazuri de dilatara a inimii Rata mortalitatii (porc)
240 lei 2011-2012 77 123 5 7%
2011-2012 22 50 3 2.3%

Aceasta statistica s-a facut pentru prevenirea bolilor la o crescatorie de 4000 de porci si s-a dovedit ca tuful cu clinoptilolit duce la scaderea numarului de imbolnaviri si a ratei mortalitatii implicit la economii legate de asistenta veterinara

Efecte asupra cresterii purceilor

RASA DE PORCI NR DE ANIMALE GREUTATEA MEDIE, KG
LA NASTERE DUPA 21 DE ZILE DUPA 35 DE ZILE
MANGALITA
LOT EXPERIMENTAL 6 1,25 4,30 7,38
LOT REFERINTA 10 1,10 4,20 4,81
MARELE ALB
LOT EXPERIMENTAL 6 1,20 4,70 8,68
LOT REFERINTA 10 1,10 4,00 4,67

Efectele tufului cu clinoptilolit asupra vitezei de crestere a porcilor si a valorii de conversie a hranei

SPECIFICARE NUMARUL DE ANIMALE CASTIG MEDIU IN GREUTATE INDICELE CASTIGULUI IN GREUTATE CONSUM MEDIU DE HRANA HRANA CONSUMATA / CASTIGUL IN GREUTATE
PRIMA EXPERIENTA
lot experimental 4 29,00 113 85,00 2,93
lot referinta 4 22,93 100 90,60 3,95
A 2-a EXPERIENTA
lot experimental 10 54,57 130 167,62 3,07
lot referinta 10 42,30 100 137,20 2,24