INLATURAREA AMONIULUI

Din apa cu ajutorul ZEOLITULUI

Ecologizare

Apa reprezinta sursa primordiala pentru toate organismele terestre. Calitatea ei a inceput din ce in ce mai mult sa se degradeze, ca urmare a modificarilor de ordin fizic, chimic si bacteoriologic. Daca toata apa de pe Pamant ar fi turnata in 16 pahare, 15 si 1/2 dintre ele ar contine apa oceanelor si a marilor. Din ½ pahar ramasa, o mare parte este incadrata fie in gheturile polare, fie este prea poluata pentru a fi folosita drept apa potabila si astfel, ceea ce ramane pentru consumul omenirii, reprezinta continutul unei lingurite. Din consumul mondial de apa, 6-9% este repartizat agriculturii, 23% industriei si numai 8% consumului populatiei.

Spre sfarsitul anilor 60 s-a constatat ca ZEOLITUL poseda selectivitate superioara fata de ionii de AMONIU si ca, in particular, CLINOPTILOLITUL natural sunt cei mai indicati pentru indepartarea amoniului din apa.

Folosind ZEOLITUL ca materie prima depoluanta, prin incercarile facute cu o uzina pilot mobila, s-a demonstrat posibilitatea indepartarii a peste 95% din amoniul continut in apele reziudale.

Piscicultura

O alta utilizare a ZEOLITULUI este in domeniul pisciculturii, unde este cunoscuta nocivitatea amoniacului in exces pentru pesti. Sursa de amoniac este insusi pestele care elibereaza aceasta substanta toxica la scurt timp dupa ce este hranit.

Prezenta ZEOLITULUI in apa reduce concentratia de amoniac si implicit rata mortalitatii la pesti. Astfel la crescatorii se poate ajunge la un spor susbtantial de peste. In afara controlului concentratiei ionilor de amoniu, ZEOLITUL poate fi utilizat ca si supliment dietetic in hrana pestelui. In cazul pastravilor, s-a constatat ca adaugarea a 4% ZEOLIT in hrana acestora duce la un castig in greutate de 8% a pestilor.